U susret SHARE Beograd 2018: Anuk Ležandr, X-TU Architects

Podelite članak

Arhitektkinja Anuk Ležandr prezentovaće na SHARE Beograd 2018 projekat sa jakim arhitektonskim izrazom: La Cité du Vin, X-TU Architects.

Živimo u periodu brzih promena, u skladu sa tim  i društvo takođe mora da se menja. Moramo da osmislimo drugačije načine za građenje gradova koji treba da otelotvore više moralne standarde. Grad mora početi da proizvodi deo resursa koji će nam sutra biti neophodni, i zbog toga čvrsto verujemo u ono što biologija i živa materija mogu da nam ponude. Biologija će u budućnosti zameniti ono što su hemija i  industrija donele našoj civilizaciji – odlomak iz intervjua sa Anuk Ležandr na SHARE Bukurešt 2017.

Svake godine, SHARE forum se trudi da ostvari izvrsne rezultate u polju arhitekture i građenja, unapređujući kvalitet i kompleksnost svojih dinamičkih događaja iz godine u godinu. Ovo ne bi bilo moguće bez podrške nekih od najrelevantnijih figura u građenoj sredini – stotine arhitekata i izvođača koji rade u praksi iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država,  a sve to u cilju pretvaranja SHARE Foruma u jednu od najvažnijih platformi za povezivanje svih oblasti vezanih za građevinarstvo u regiji.

Arhitektkinja Anuk Ležandr, partnerka u X-TU Architects, Francuska,  predstavlja jednu od najistaknutijih arhitekata koji su nam se pridružili u našem pohodu za izvanrednošću, deleći sa zajednicom ushićenje i nove ideje francuskog studija X-TU. Ponosni smo da je ugostimo kao glavnog govornika na SHARE Belgrade 2018. Na prvom izdanju SHARE Foruma u Srbiji govoriće nam o La Cité du Vin (Muzej vina), svom nominovanom projektu za Nagradu evropske arhitekture Mies van der Rohe, . Ovaj događaj održaće se 24. aprila u Hotelu Metropol u Beogradu, a karte možete rezervisati ovde.

O projektu

Poslednji projekat koji je X-TU izgradio je spektakularan La Cité du Vin – muzej vina u Bordou, otvoren u junu 2016. godine. “Ova građevina ne podseća ni na jedan prepoznatljivi oblik jer predstavlja spajanje duše vina između reke i grada.” – rekli su arhitekte.

Jakog arhitektonskog izraza, Muzej Vina se ističe svojim smelim krivama i oblikom. Ova ikonična građevina sa zlatnim okvirom koji smešta Cité unutar grada, predstavlja prostor za iskustva koja tek treba doživeti. Cilj arhitekture objekta bio je istinsko stvaranje veze između muzeja vina i prostora koji ga okružuje kroz neprekidan pokret. Anuk Ležandr i Nikolas Demazier, arhitekte iz XTU studija, projektovali su prostor oblikovan simbolima identiteta: čvorovit koren čokota, vino koje se pretapa u čašu, vrtlozi Garone. XTU Architects su dizajnirali svaki detalj arhitekture tako da prizove dušu vina i njegovu fluidnu prirodu: “besprekorna oblina, netaknutost i senzualnost”.

Ova oblina prevedena u eksterijer građevine se takođe može osetiti u njenim zatvorenim prostorima, materijalima i veličini. Muzej vina zaslepljuje zlatnim sjajem  koji podseća na laki kamen ugrađen u fasade Bordoa.  Njegova fasada je napravljena od štampanih staklenih panela i perforiranih, šarenih, lakiranih panela.

Com_XTU_Bordeaux_CiteDuVin_20160428

Menjajući se pod uticajem sunčeve svetlosti tokom dana, zgrada komunicira sa rekom kroz svoje refleksije: postoje veoma bliske paralele sa vinom koje se konstantno menja. Ovaj izrazito distinktivan oblik izaziva vas da gledate u reku kako teče iz druge perspective. Dva ulaza u građevinu sa obe strane stvaraju utisak pokreta i protoka između unutrašnjosti i spoljašnjosti. Jedan ulaz gleda na grad, a drugi na reku. Najviša kula, poput osmatračnice, omogućava posetiocima da spoznaju svetla i okruženje grada.

Vino, reka, tok posetilaca su glavni elementi koji karakterišu turu. Prolazite kroz objekat poput reke, sa posetiocima koji postaju putnici koji teku oko centralnog stepeništa, pospešujući utisak kretanja.
Ovo znači da su posetioci konstantno u pokretu dok osećaju virtuozan krug otkrića. Svaka osoba otkriva novi svet u fluidnom, rotirajućem pokretu koji vodi ka nesvakidašnjoj  destinaciji bez granica, poput putovanja kroz meander kulturnog pejzaža koji hrani maštu. Arhitektura je putovanje samo po sebi, progam građenja koji je razvijen zajedno sa scenografijom.

Donji deo predstavlja stoga mračni svet, poput podruma, sa korenima čokota.
Prizemlje, sirovo, poput uranjajuće scene koja se utapa u projekat, predstavlja ukrštajuću tačku. Refleksije ogledala su disorijentišuće i podstiču posetioce da se penju gore prema svetlu. Oni osećaju ovo svetlo u dvorištu a zatim ga prate kroz strukturu dok konačno ne eksplodira. Ne postoji striktna ruta koju treba pratiti, samo svetovi koje treba otkriti.

Cilj ovog iskustva je istinsko ispitivanje. Ponekad se arhitektura izmiče i pojavljuje na drugim mestima. Drveni luk stalne ture, najjači deo Muzeja Vina, je poput raznolikog neba. Nebo je najvažnije u procesu stavaranja vina, određujući kvalitet berbu. Ovo drveno nebo se izdiže, leluja se i jača, te je sve vezano za pokret.

Drvena struktura podseća na drveni ram, brodove, vina na svom putu. Ona predstavlja duboki predah od stvarnosti, svet oblosti, fluidnosti i izdizanja, približavajući iskustvenost vina. Posetioci otkrivaju način razmišljanja koji je iniciran arhitekturom, koja stvara prave uslove za njih da otkriju i zaokruže ovo duboko, uvodno putovanje.

O autorima

“X” predstavlja nepoznatu matematičku varijablu a “TU” je sufiks in situ i predstavlja referencu za geografiju i pejzaž radova Nikolasa Demaziera i Anuk Ležandr, arhitekata koji su osnovali XTU 2000. godine. Među mnogim projektima, X-TU je dizajnirao Jeongok muzej praistorije u Južnoj Koreji i radio je na Kući civilizacija (Maison des Civilisations) u La Reunionu, prvom muzeju pozitivne energije u Indijskom okeanu.

Stojeći iza uverenja da arhitektura treba da predvidi budućnost i da će biotehnološka tranzicija biti treća industrijska revolucija, X-TU Architects zaista ulažu u urbanu poljoprivredu i eksperimentalno istraživanje, koje leži između nauke života, ekologije, arhitekture i urbanog razvoja. Štaviše, biro XTU stvara prvu svetsku integrisanu bio-fasadu na objektu.

X-TU je osvojio takmičenje “Redizajnirajte Pariz” sa “In Vivo” projektom, manifestom za inovativnu urbanu integraciju prirode i žive materije sa tri objekta: Kuća na drvetu, Kuća biljaka i Kuća Algi (koja integriše biofasadu koja proizvodi mikroalge za medicinska istraživanja).

Njihova arhitektonska pozicija se fokusira na istraživanje arhitekture urezane u oblik volumena, reflektujući urbani konteksta i pejzaž. Forma proizilazi iz konteksta, vešto osmišljenog na minimalistički, prefinjeni i futuristički način, inspiran apstraktinim skulptorima. XTU je projektovao Francuski paviljon na Expo-u u Milanu 2015. godine i osvojio je zlatnu medalju za arhitekturu i pejzažno uređenje u kategoriji paviljona iznad 2000 m2,  od Bureau International des Expostitions (Internacionalnog izložbenog biroa).

Među nagradama francuskog arhitektonskog biroa ističemo:

 • nominacija za Mies van der Rohe nagradu, 2016. godine za projekat Muzeja vina
 • pobednik Redizajnirajte Pariz takmičenja Pariskog distrikta 13, za In Vivo projekat
 • Zlatna medalja u kategoriji arhitekture i pejzažnog uređenja za Francuski paviljon, Expo Milano 2015.
 • pobednik 2014. godine, Paris Shop & Design za radnju Patrick Roger
 • Dobitnik nagrade Akademije Koreanskih Arhitektata za Muzej praistorije u Jongoku 2013. godine
 • izabrani za AFEX Nagradu 2012 za Muzej preistorije u Jeongoku
 • pobednik “Low Carbon Prize” 2011. godine za St-Ouen objekat
 • nominovani za Mies van der Rohe nagradu 2010, za stambeni objekat Duployé 
 • nominovani za Evrpsku nagradu Ecola 2010 za stambeni objekat Duployé 
 • nominovani za Mies van der Rohe nagradu 2009. za objekat policijske stanice
 • nominovani za “Office European Award” AIT Nagradu 2008. za objekat policijske stanice
 • nominovani za nagradu Nova evropska arhitektura 2007. godine za objekat policijske stanice
 • pobednik nagrade Arhitektura Bordoa 2003. za objekat srednje škole Les Menuts 
 • pobednik “Grand Audience Award”2003. godine za Tehnološki centar Valenciennes
 • nominovani za nagradu Srebrni kvadrat 2001. za objekat srednje škole Les Menuts u Bordou

Najcenjeniji Forum arhitekture i građevinarstva u centralnoj i istočnoj Evropi održaće se po prvi put u Beogradu 24. aprila u Metropol Palace Sheraton hotelu i okupiće specijaliste iz vodećih praksi u diskusiji i međusobnoj inspiraciji. SHARE Beograd 2018 međunarodni forum arhitekture i građevinarstva je događaj koji organizuje ProEvent Asocijacija sa Udruženjem arhitekata Srbije, a kojim predsedava Predsednik UAS, arh. Milan ĐURIĆ.

SHARE Forum Arhitekture i Građevinarstva je dinamičan međunarodni događaj koji okuplja svake godine stotine arhitekta iz prakse i izvođače iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Stoga je u poslednjih 20 godina postao jedna od najvažnijih platformi za umrežavanje u građevinarstvu i srodnim oblastima u centralnoj i istočnoj Evropi. Njegova godišnja izdanja redovna su u Varšavi i Krakovu (Poljska), Budimpešti (Mađarska), Bukureštu (Rumunija), Sofiji (Bugarska), a ove godine proširujemo našu zajednicu na Beograd (Srbija), Atinu (Grčka) i Skoplje (Makedonija).

 

Najnovije objave

Leave a Reply