Upravni
odbor

Dr Eva Vaništa Lazarević

Doktorka nauka iz oblasti arhitekture i urbanizma, redovni profesor urbanizma i urbanog planiranja na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ima preko 25 godina iskustva kao predavačica u oblasti urbanizma, urbanog dizajna i urbane regenarcije i planiranja, kao i kao arhitektkinja u praksi. Bila je šefica Departmana za urbanizam i urbano planiranje na Arhitektonskom fakultetu, članica gradske Komisije za urbanizam Grada Beograda i savetnica za arhitekturu i urbanizam u Ministarstvu urbanizma, planiranja i životne sredine Srbije. Osnivačica i glavna arhitektkinja projektnog biroa Atelier Eva Vanista Lazarevic.

Dobitnica brojnih nagrada na arhitektonsko urbanističkim konkursima. Organizatorka i direktorka međunarodne konferencije Places & Technologies koja se održava svake godine u Srbiji i jugoistoćnoj Evropi. Autorka preko 30 naučnih radova iz oblasti urbanog dizajna i dve knjige, obe nagrađene. Urednica dva stručne monografije i međunarodnog časopisa Oxford’s Elsevier – Energy& Buildings, Special Issues: Places&Technologies. Kao savetnica učestvovala u izradi Prostornog plana Republike Srbije, u oblasti Brownfield investicija. Članica ISOCARP-a od 2014. godine.

Anja Ivana Milić

Suosnivač je projektantsko – izvodjačke kompanije Arhi.pro, koja od osnivanja 2002. godine pruža usluge multidisciplinarnog projektovanja u visokogradnji, kao i  “design & build” uslugu klijentima. Arhi.pro ima 150 zaposlenih , od čega je preko 50 arhitekata u timu,  a ukupno 100 inženjera u projektantskom sektoru.

Tokom 22 godine postojanja biroa Arhi.pro isprojektovano je blizu 2.000.000 m2. Arhi.pro tim je dobitnik relevantnih nagrada na arhitektonskim konkursima, autori su objekata poput Upravna zgrada Societe generale banke 2016., Navigator biznis centar 2016., IT park Indjija 2012., Green escape biznis park 2023. , Lavander bay naselje u Morinju, 2015., Bristol hotel , Adis Abeba 2024. , kao i enterijera Hotel Envoy , Beograd, restoran Piazza druga, restoran Budha bar, Diverzija barovi,  Societe generale ekspozitura 2002. – 2018. i td.

Anja je dobitnica velikog broja domaćih i internacionalnih priznanja i titula za žensko preduzetnistvo : Amasadorka ženskog preduzetništva u oviru  evropske mreže 2011. , srpska predstavnica EY Entrepreneurial Winning Women 2018. , pobednica za preduzetnicu godine 2022. u izboru Udruženja poslovnih žena Srbije itd.

Pokretač je ideje osnivanja udruženja Žensko arhitektonsko društvo, suosnivač i aktuelna predsednica udruženja.

Maja Lalić

Predsednica udruženja Mikser i kreativna direktorka Mikser festivala. Diplomirala na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, zatim gradi paralelne karijere u dizajnu enterijera i arhitekturi i TV novinarstvu. Seli se za Njujork 1999. godine, gde stiče zvanje Magistra arhitekture i urbanog dizajna. Maja je sarađivala na nekoliko projekata urbanog dizajna u Njujorku, Briselu, Pragu i Beogradu. Osniva Mikser, kulturnu platformu zaslužnu za organizovanje brojnih izložbi i događaja na polju arhitekture, dizajna i komunikacija, kao što su Belgrade Design Week, predavanja Rem Kolhasa, Danijela Libeskinda, Gaetana Pešea, Karima Rašida i drugih. Maja je osnivačica kreativnog studija reMiks, posvećenog multidisciplinarnom pristupu arhitekturi, dizajnu i brendingu, sa inovativnim projektima kao što su Telenorova flagship radnja i Supermarket konceptualna radnja, obe u Beogradu. Maja je autorka godišnje izložbe talenata Ghost project. Ona je inicijatorka i ko-organizatorka izložbe Young Balkan Designers.

Milena Zindović

Bavi se arhitektonskim i urbanističkim projektovanjem, projektovanjem enterijera, i istraživanjima vezanim za primenu različitih medija, pre svega digitalnih, u arhitekturi. Osnovne studije završila je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 2007. godine. Master studije završila je na Cornell University, Njujork, gde se fokusirala na odnos arhitekture i medija prezentacije. Stručno iskustvo sticala je u Beogradu i Ljubljani, a i za nje je i funkcija direktorke Javnog urbanističkog preduzeća Plan Šabac. Učestvovala je u nizu međunarodnih otvorenih i pozivnih konkursa, autorka je nekoliko enterijera stanova, poslovnih prostora i ugostiteljskih objekata u Beogradu. Autorka je inicijative Žene u arhitekturi i urednica knjige Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900. Ko-autorka je radionice Graditeljke Beograda i izložbe Njen krug – Žensko stvaralaštvo u arhitekturi XX veka u Srbiji i Crnoj Gori, sa kojom je gostovala i u Parizu. Dobitnica je priznanja Salona arhitekture u Beogradu i Novom Sadu (u kategoriji Publikacije, 2016.).

Dr Žaklina Gligorijević

Dipomirala, magistrirala i doktorirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu a usavršavala se na poslediplomskom programu SPURS MIT i Harvard GDS, 2003/04. godine i brojnim međunarodnim treninzima i seminarima u oblasti urbanog razvoja (ISOCAPR, GMF, WB). Profesionalni rad započela je na urbanističkim planovima u Sektoru za saradnju sa privredom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, zatim Zavodu za planiranje razvoja grada Beograda, Osnova Projektu i Centru za planiranje urbanog razvoja CEP, gde se izgradila profesionalno i kao rukovodilac. Sa mesta direktorke CEP-a otišla je na akademsko usavršavanje u SAD i po povratku radi u javnom sektoru Grada Beograda, najpre kao saradnik gradskog arhitekte u kabinetu gradonačelnika (2004), zatim kao rukovodilac u Sektoru za generalno planiranje (2005) i direktorka Urbanističkog zavoda Beograda (2008–2012). Trenutno je na poziciji tim lidera ispred GFA SEE u projektu Svetske Banke koji podržava gradove Srbije u planiranju zelenog i otpornog urbanog razvoja, a u periodu 2018-2021. na istoj poziciji u IPA 2014 projektu u timu KPMG doo Srbija, posvećenom unapređenju uslova života u romskim naseljima u Srbiji.

Potpisala je arhitektonske projekte, prostorne, generalne urbanističke i regulacione planove u Beogradu, u Srbiji i Crnoj Gori, tematske gradske studije, uključujući Strategiju razvoja Grada Beograda, bila u timu za izradu nacionalne stambene i Arhitektonske strategije (2023). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja na javnim urbanističkim konkursima, učesnik u njihovoj pripremi i stručnim žirijima, na nacionalnim Salonima urbanizma i arhitekture. Član je Saveta 46. Salona Arhitekture, međunarodnog žirija za Evropsku nagradu za javni gradski prostor 2024. i šef delegacije UAS u Savetu arhitekata Evrope (ACE).

Dr Jelena Ivanović Vojvodić

Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu, Univerzitet u Beogradu (1987), mentor prof. Milan Lojanica, konsultant prof. Zoran Nikezić. Pohađala je poslediplomske studije, kurs Stanovanje, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu (1987-1989). Stručni ispit za dipl. inž. arhitekture je završila 1989. godine. Doktorska disertacija „Prostori univerziteta i naučnih kompleksa u savremenim transformacijama grada„, mentor prof. dr Aleksandra Stupar, Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu; stečeno zvanje doktor tehničkih nauka (2016). Od 1984/85. godine je radila u kancelariji Andrews Кalik Associates, Endruz Кalik saradnici, Reding, Engleska; 1987/1991. godine samostalni projektant u Saobraćajnom institutu CIP, Beograd; 1991/1994. godine viši samostalni projektant – Ekonomski biro, Beograd; 1994/96. godine Farman, Budimpešta, Mađarska; 1996/98 Far&Man, Beograd; 2003/07 Beogas-Akvaterm. Biro VIA d.o.o. Beograd je arhitektonsko preduzeće koje je osnovala zajedno sa Goranom Vojvodićem 2007. godine.

Realizovala je preko 30 objekata, enterijera i planova (neki realizovani radovi su nagrađeni kao i aktivnosti sa projektom BINA) i ima dobro iskustvo na konkursima. Bila je predsednik Društva arhitekata Beograda (2004/08) i član Suda časti Inženjerske komore Srbije (2005/09). Ona je takođe ko-autor i ko-osnivač projekta BINA (Beogradska internacionalna nedelja arhitekture) u organizaciji Društva arhitekata Beograda i Кulturnog centra Beograda. Jedan od osnivača NVO organizacije Dokomomo Srbija. Radila je kao redovni profesor na Fakultetu za dizajn i umetnosti, Megatrend univerziteta (2009-2017) i bila je prodekan za internacionalne projekte, master i doktorske studije i dekan Fakulteta za umetnost i dizajn (2016). Ona je bila vođa tima međunarodnog konkursnog programa za blok 39 i Dizajn koordinator za objekat Centar za promociju nauke u Beogradu. Ispiraciju za projektovanje pronalazi u lokalnom kontekstu i profesionalna znanja stalno dopunjuje kroz širok spektar arhitektonskih aktivnosti. Omiljena izreka: Znanje je moć (Scientia potestas est , Fransis Bekon).

Nataša Đurić

Arhitektkinja čiji višegodišnji profesionalni rad karakteriše interesovanje za različite oblasti i teme u okviru arhitektonske struke, kao što su arhitektonsko i urbanističko projektovanje, urbanističko planiranje ali i problemi sprovođenja i usavršavanja zakonskih procedura u okviru planiranja i izgradnje objekata. Dobitnica je nagrade na Salonu arhitekture u Novom Sadu 2007, I nagrade 13. Salon urbanizmau sekciji Regulacionih planova, Nagrade iz fonda Aleksandar Šaletić 2005.

Sanja Ćirić

Profesionalno putovanje Sanje Ciric je imalo imalo je različite faze i istraživanja: prva  iskustva je stekla kao projektant, a posle toga je iskustvo nadogradila rukovodeci izvodjenjem radova kao izvođač  i stručni nadzor. Bitan deo iskustva je projekt menadzment faza u ime investitora.  Krug se, kako Sanja kaze, zatvorio povratkom prvoj ljubavi – projektovanju. Sa koleginicom Danicom Gačević, osniva Arhi Nova biro, 2017.god. Tim broji 18 inženjera sa sedištem u Beogradu.

Arhi Nova pruza usluge izrade arhitektonskih i urbanističkih analiza, idejnih projekata do projekata za izvođenje, stručnog nadzora i vođenja kompletnih projekata u ime klijenata. Kroz svoj pristup u radu integrišu svoje principe projektovanja, prostorne potencijale sa željama klijenata , a sve sa idejom da stvore nove vrednosti i bolju zajednicu. Isprojektovali su timski  cca 300.000m2 objekata različitih razmera i različitih namena: stambeno-poslovnih, administrativno-proizvodnih, poslovnih kao i projekata enterijera. Vodece reference su im BIG residences , Silva Vidikovac i ostali stambeno poslovni objekti, Dorćol, Vračar, Dedinje, Voždovac. Takodje i Hotel Moxy Skadarlija. Dobitnici su znacajnih nagrada na konkursima:  Slavija, Konkurs Ložionica i BIO4 kampus.

Lela Alempijević

Profesionalno putovanje Sanje Ciric je imalo imalo je različite faze i istraživanja: prva  iskustva je stekla kao projektant, a posle toga je iskustvo nadogradila rukovodeci izvodjenjem radova kao izvođač  i stručni nadzor. Bitan deo iskustva je projekt menadzment faza u ime investitora.  Krug se, kako Sanja kaze, zatvorio povratkom prvoj ljubavi – projektovanju. Sa koleginicom Danicom Gačević, osniva Arhi Nova biro, 2017.god. Tim broji 18 inženjera sa sedištem u Beogradu.

Arhi Nova pruza usluge izrade arhitektonskih i urbanističkih analiza, idejnih projekata do projekata za izvođenje, stručnog nadzora i vođenja kompletnih projekata u ime klijenata. Kroz svoj pristup u radu integrišu svoje principe projektovanja, prostorne potencijale sa željama klijenata , a sve sa idejom da stvore nove vrednosti i bolju zajednicu. Isprojektovali su timski  cca 300.000m2 objekata različitih razmera i različitih namena: stambeno-poslovnih, administrativno-proizvodnih, poslovnih kao i projekata enterijera. Vodece reference su im BIG residences , Silva Vidikovac i ostali stambeno poslovni objekti, Dorćol, Vračar, Dedinje, Voždovac. Takodje i Hotel Moxy Skadarlija. Dobitnici su znacajnih nagrada na konkursima:  Slavija, Konkurs Ložionica i BIO4 kampus.

Marija Nenadić Novaković

Marh studio je arhitektonska praksa osnovana 2016. godine u Beogradu, koja svojim radom obuhvata sve sfere projektovanja u arhitekturi, od enterijera, preko stambenih i poslovnih objekata, pa do urbanističkih i razvojnih projekata. Ta multidisciplinarnost iznedrila je veliki broj projekata ali i koncetualnih predloga za razvoj kroz urbanu rekonstrukciju i remodelaciju prostora.

Vesna Stojčić

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.