Najava za SHARE Beograd 2018

Podelite članak

Arhitektonska izuzetnost i najnoviji međunarodno nagrađeni projekti na SHARE MEĐUNARODNOM FORUMU ARHITEKTURE I GRAĐEVINARSTVA 2018 u Beogradu. 

Pridružite nam se u potrazi za izuzetnošću u arhitekturi i izgrađenom prostoru! Konferencija je besplatna za članove Udruženja arhitekata Srbije do 01. aprila 2017.

Najcenjeniji Forum arhitekture i građevinarstva u centralnoj i istočnoj Evropi održaće se po prvi put u prestonici Srbije 24. Aprila u Metropol Palace Sheraton hotelu i okupiće specijaliste iz vodećih praksi u diskusiji i međusobnoj inspiraciji. SHARE Beograd 2018 međunarodni forum arhitekture i građevinarstva je događaj koji organizuje ProEvent Asocijacija sa Udruženjem arhitekata Srbije, a kojim predsedava  Predsednik UAS, arh. Milan ĐURIĆ.

SHARE BEOGRAD 2018 delovaće kao efikasna platforma za umrežavanje, poslovanje, inspiraciju i razmenu ideja, i transfer znanja. Fokusiraće se na tekuća pitanja izgrađene sredine i njenih savremenih kvaliteta, ističući zajedničke probleme i uslove sa kojima se u praksi sreću profesionalci iz oblasti građevinarstva centralne I istočne Evrope. Na njemu će biti predstavljena serija prezentacija od strane renomiranih govornika na panelima i debatama, što će rezultirati doprinosom za naš novi tekući urednički projekat. Smatramo da su mlade ambiciozne arhitekte najvažniji resurs u ovoj oblasti, i zato smo pripremili i YOUNG SHARE u formi studentske motivacione konferencije koju će održati jedan on naših gostiju na ovom prvom izdanju  SHARE Foruma u Srbiji.

SPECIJALNI GOST SHARE BEOGRAD 2018

Ovaj događaj nudi svojim učesnicima priliku da sretnu jednu of najvažnijih figura savremene arhitekture, našeg specijalnog gosta arh. Ian Ritchie, osnivača Ian Ritchie Architects, Velika Britanija. On će predstaviti svoj projekat: Sejnsberi Prijemni centar za neuralne veze i ponašanje iz 2018. godine. Ian Ritchie je britanski arhitekta, pesnik, i umetnik koji je osnovao Ian Ritchie Architects  1981. godine. Među njegovim projektima su i RIBA nagrađeni Terason staklenik i Londonski regatni centar, i od strane Američkog Arhitektonskog Instituta nagrađeno Dvorišno pozorište Kraljevske Šekspirove trupe.  Predsedavao je međunaronim žirijima, uključujući Stirling nagradu, i takođe je prvi strain arhitekta koji je dobio francusku Veliku Srebrnu Medalju  Akademije arhitekture za inovaciju.

Fotografija: Grant Smith

NAŠI SJAJNI GOVORNICI

Arhitekta Maurizio MEOSSI, viši saradnik u ZAHA HADID ARCHITECTS, biće jedan od naših sjajnih govornika. Njegova prezentacija fokusiraće se na koncepte iz rezidencijalnih projekata ZAHA HADID Architects, posebno naglašavajući jedan od njihovih nedavno završenih projekata u Italiji, milanski City Life Housing. Maurizio Meossi diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Firenci i masterirao arhitekturu na AADRL Architectural Association Design Research Lab na Architectural Association školi arhitekture u Londonu. Predaje na Univerzitetu u Firenci i drži predavanja i gostuje kao kritičar na različitim italijanskim i američkim univerzitetima od 2004. godine.

Fotografija: Simón García

Imaćemo priliku da upoznamo direktora osvetljenja u londonskom Building Design Partnership (BDP), arh. Colin BALL, sjajnog govornika na  SHARE Beograd 2018. Colin Ball vodi londonsku kancelariju BDP-ovog nagrađivanog tima za osvetljenje. Njegov trenutni angažman podrazumeva razvoj inovativnih tehnologija za osvetljenje World Heritage zaštićenih objekata, kao i pionirske projekte u smanjenju emisija ugljen-dioksida za inovatnivne naučne institucije. Colin je razvio seriju predavanja koja se bave pitanjem Svetla u religiji kroz istorijsku, religijsku i psihološku perspektivu u arhitekturi i savremenoj umetnosti, koja je održao širom Velike Britanije, Evrope, severne i južne Amerike. Autor je većeg broja članaka za nacionalne i međunarodne stručne časopise o elementima ovih predavanja. Dobitnik je nagrada za Britanski paviljon na Milan Expo 2015, Najbolje osvetljenje, Najbolje pejzažno osvetljenje, A.L Architectural Lighting nagrada: 2015 za pohvalno dostignuće.

GLAVNI GOVORNICI

Arh. Kerem YAZGAN, vodeći partner u Yazgan Design Architecture iz Turske, prdiružiće nam se da govori o njihovoj najnovijoj poslovnoj zgradi u Ankari koja se trenutno izvodi, YDA Poslovni centar. Ovaj projekat koji stavlja sadašnjost na probu biće prikazan na forumu. Već je dobio međunarodno priznanje: 2017 World Architecture Festival (WAF) – Finalista u Poslovanje – budućnost kategoriji, 2017 International Property Awards – nagrađen u kategoriji  Poslovna arhitektura, 2017 Sign of the City Awards – Premijum projekat u kategoriji Najbolja poslovna zgrada, 2017 Sign of the City Awards – Premijum projekat u kategoriji Najbolja arhitektura. U svojoj praksi, Kerem YAZGAN konstantno traži I razvija fleksibilne, slobodne, sistemske i lucidne odnose između arhitetktonskih projektantskih pristupa koji jasno definišu konceptualnu, projektnu i fazu izvođenja.  Dobtinik je nagrada na različitim arhitektonskih konkursima: 2017 World Architecture Community Nagrada za Mustafa Vehbi Koç sportsku dvoranu, 2017, LEAF Nagrade 2017 – nagrada za najbolji urbani dizajn godine za Hamamyolu Urban Deck.

Fotografija: Yazgan Design Architecture

Prof. Rainer SCHMIDT, pejzažni arhitetka, osnivač  Rainer Schmidt Landschaftsarchitekten iz Nemačke će nas provesti kroz projekat “Zukunftspark Killesberg – Stuttgard”. Njegovo međunarodno iskustvo specijalizuje se u velikim projektima pejzažnog uređenja, planiranja okoline I urbanog dizajna.  Najvažnije nagrade koji je dobio uključuju: Prvo mesto na 2015 WAN Landscape Awards, 2013 DGNB Zlatni sertifikat, 2009 BDLA Nagrada.

Arh. Anouk LEGENDRE, osnivačica i partnerka u X-TU Architectes iz Francuske, je redovno prisutna na našim događajima I fokusiraće svoju prezentaciju na fluidnu arhitekturu njihovog najnovijeg “Grad vina”. Njene aktivnosti specijalizovane su primarno na akademsko istraživanje i istraživanje u oblasti životne sredine, pored projektovanja stambenih i kulturnih objekata i istraživanja kompleksnih geometrija sa intergracijom parametričkog dizajna. Neke od najvažnijih nagrada čiji je dobitnik X-TU su: Nominacija za 2016 Mies van der Rohe Nagradu, 2015 Zlatna medalja za arhitekturu i pejzažno uređenje, Milano; 2014 Paris Shop & Design Nagrada i 2013 Nagrada Korejske Akademije Arhitekture.

Fotografija: Julien Lanoo

I GOSTUJUĆI PREDAVAČI SU…

… Arh. Oskar GRABCZEWSKI, osnivač OVO Grabczewscy Architekci iz Poljske, koji će govoriti o svom projektu Muzeja Vatre u Zoriju,  arh. Dean LAH, vodeći partner Slovenačkog arhitektonskog biroa Enota, sa prezentacijom Ptuj Performans Centra, neverovatne intervencije na starom Dominikanskom manastiru, arh. Angel ZAHARIEV, osnivač A&A Architects iz Bugarske, o njihovom projektu poslovne zgrade Capital Fort, arh. Habibeh MADJDABADI, osnivačica i vodeća arhitektkinja u Habibeh Madjdabadi Architecture Office, koja je jedna od najvažnijih mladih figura iranske savremene arhitekture – njena intervencija na  SHARE Beograd nosi naziv Humanizovanje arhitekture: Vrednost ljudske aproksimacije tokom procesa projektovanja i izgradnje; arh. Vlad GAIVORONSCHI, osnivač rumunske arhitektonske prakse Andreescu & Gaivoronschi, prezentuje projekat Regeneracija brownfield lokacija; Predsednik Asocijacije Arhitekata Makedonije, arh. Martin PANOVSKI, arh. Sanja i Igor GROZDANIĆ, osnivači  Studija Non-Stop iz Bosne I Hercegovine, i arh. Sonja RADOVIĆ JELOVAC, vodeća arhitektkinja u Studiju Synthesis iz Crne Gore.

Počastvovani smo da budemo domaćini tako neverovatnom panelu međunarodnih predavača. Naš put u Beogradu može biti samo početak, ali nam se od samog početka priključuju neke od ključnih figura srpske savremene arhitekture. Naši lokalni gosti su Predsednica Društva arhitekata Beograda, arh. Vesna CAGIĆ MILOŠEVIĆ, arh. Predrag MILUTINOVIĆ, osnivač MAPA Architekata, arh. Marija i Petar SIMOVIĆ, osnivači Studija Simović, arh. Jelena i Goran VOJVODIĆ, osnivači BiroVIA, arh. Dijana i Vladimir ANDJELKOVIĆ, osnivači a2arhitektura i arh. Miroljub STANKOVIĆ, partner u Kontra Studiju.

Za registraciju i druge detalje o događaju (klik)

SHARE FORUM svake godine okuplja stotine arhitekata i izvođača iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država, postavši jedna od najvažnijih platformi za umrežavanje u građevinarstvu i srodnim oblastima u centralnoj i istočnoj Evropi.  Njegova godišnja izdanja redovna su u Varšavi i Krakovu (Poljska), Budimpešti (Mađarska), Bukureštu (Rumunija), Sofiji (Bugarska), a ove godine proširujemo našu zajednicu na Beograd (Srbija), Atinu (Grčka) I Skoplje (Makedonija). ABplus Events, profesionalna agencija za organizaciju privrednih događaja i kongresa, creator je koncepta nacionalnih mreža građevinskih sajmova. Naše iskustvo na centralno i istočno evropskom tržištu smešta naše događaje među najefikasnije međunarodne forume u region, izvor konstantno novih informacija, podršku kontinualnom treningu specijalista i promociji mladih talenata. Već 20 godina smo u potrazi za izvrsnošću u oblasti arhitekture I građevinarstva, kroz ove međunarodne događaje organizovane za arhitekte i izvođače, u saradnji sa našim partnerima – nacionalnim komorama arhitekata, institucijama i asocijacijama koje se bave arhitekturom i izgradnjom.

Kontakt organizatora: share@abplusevents.com

Medijski partner: Žensko arhitektonsko društvo ŽAD

 

Najnovije objave

Leave a Reply