SHARE 2018: Dizajniranje profila arhitekte budućnosti

Podelite članak

Preko 100 priloga. Jedna godina. Jedna knjiga.

SHARE Forum 2018 donosi u Beograd novi uređivački projekat koji razmatra budućnost profesije. 

SHARE Forum Arhitekture i Građevinarstva je dinamičan međunarodni događaj koji okuplja svake godine stotine arhitekta iz parke I izvođače iz Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država. Stoga je u poslednjih 20 godina postao jedna od najvažnijih platformi za umrežavanje u građevinarstvu i srodnim oblastima u centralnoj i istočnoj Evropi. Njegova godišnja izdanja redovna su u Varšavi i Krakovu (Poljska), Budimpešti (Mađarska), Bukureštu (Rumunija), Sofiji (Bugarska), a ove godine proširujemo našu zajednicu na Beograd (Srbija), Atinu (Grčka) i Skoplje (Makedonija).

Godinu za godinom, SHARE događaji omogućavaju diskusije i međunarodne susrete gde se dele iskustva, ideje i izuzetnost – ova inicijativa pokreće, dakle, legitimno nastojanje da dalje razvije relevantne doprinose našoj profesiji koje su u svakom izdanju donosili naši renomirani gosti. Kao takva, debata o profilu arhitekte budućnosti je važan projekat za profesiju, akademiju, edukatore i za nas same, uzimajući u obzir da je naš svet mesto fantastičnih promena. Šta ostaje stalno tokom vremena, a šta se menja danas u profilu arhitekte?

Sa samo još dve nedelje do početka SHARE Beograd 2018, najavljujemo u Srbiji novi SHARE uređivački projekat pod nazivom “Dizajniranje profila arhitekte budućnosti”. Ovaj međunarodni poduhvat koji će se odvijati u Beogradu 24. aprila rezultat je saradnje između ProEvent Asocijacije, AB Plus Events i Arhitektonske komore Rumunije.  Predviđeno je da projekat prikupi doprinose na ovu temu od svih SHARE govornika na 10 lokacija na kojima se Forum održava 2018. godine.

Uvereni smo da će sinteza svih diskusija tokom SHARE Foruma biti relevantan doprinos sadašnjosti i budućnosti naše profesije i najsavremeniji pregled savremenih arhitektonskih pitanja i prakse širom Centralne i Istočne Evrope, kao i na i globalnom nivou. Celokupan sadržaj će biti objavljen krajem ove godine i biće promovisan na poslednjem izdanju SHARE Foruma 2018 u Bukureštu. Ovaj prvi rezultat tekućeg projekta biće obnavljan svake godine i kuriran od strane važne figure savremene arhitektonske prakse.

Kurator prvog 2018. izdanja je arh. Serban TIGANAS, Predsednik Arhitektonske komore  Rumunije, Generalni sekretar međunarodne unije arhitekata I osnivač DICO & Tiganas arhitektonskog biroa u Rumuniji. Kroz posvećen manifesto, Serban Tiganas ističe da je “svet postao suviše mali. Sve je počelo da se brzo menja. Brzina je novo stanje stvari. Priroda se menja, ljudska naselja se takođe menjaju. Mobilnost eksplodira, tehnologija se trka, demografija brine, informacija cveta, energija nestaje i sigurnost od rizika postaje nova vrednost. Osim toga, cilja se na fleksibilnost, otpornost i odgovornost (…) Arhitektura bi trebala da postane temeljni deo svačijeg obrazovanja. Arhitekte treba da se formiraju da bi se prilagodili i inovirali, ne samo da bi rešili i dali sliku “. (Pogledajte više na otvaranju projekta na SHARE Bukurešt 2017 )

SHARE Forum nam daje savršenu priliku da se okupimo u Beogradu tokom neformalnog sastanka “Kokteli i razgovori” i da neobavezno razmatramo ovu temu zajedno sa našim međunarodnim gostima na veče  23. april (mesto će biti naknadno objavljeno).

Želimo da mislimo da će SHARE Beograd 2018  biti prekretnica na ovogodišnjem putu i ​​pozivamo Vas da budete deo toga – razmena ideja i verovanja i razmatranje današnjih pitanja je jedini način da zajedno izgradimo bolju budućnost našeg sveta i naše profesije.

Do tada… Pogledajte poslednji događaj koji smo imali sa lokalnom arhitektonskom zajednicom tokom  SHARE Tirana 2018:

POVEDIMO ARHITEKTURU U PROVOD!

Najnovije objave

Leave a Reply