Poziv za učešće na trećoj ŽAD izložbi

Podelite članak

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Poziv za izlaganje

Žensko arhitektonsko društvo ŽAD organizuje treću izložbu ostvarenja svojih članica, u cilju povećanje vidljivosti žena arhitekata, kao i prezentaciju raznovrsnosti radova, istraživanja, aktivnosti i projekata kojima se bave i koje stvaraju žene arhitekte.

Nakon uspešno održane dve izložbe, u Mikser House-u 2017. i Galeriji Gradske opštine Vračar 2018, ŽAD poziva svoje članice da javnosti prikažu svoja najnovija ostvarenja iz oblasti arhitekture, urbanizma, enterijera, spomeničke zaštite, publikacija i komunikacije, ali i drugih srodnih dizajnerskih oblasti kojima se žene arhitekte uspešno bave. 

VIŠESLOJNOST je karakteristika arhitekture, a uspešna arhitektonska dela komuniciraju na različitim nivoima – od funkcionalnog, preko konstruktivnog, do estetskog. Razmatranje različitih slojeva programa i oblikovanja objekata i javnih prostora integralni je deo procesa projektovanja. 

Ali, i sama struka je višoslojna – umesto tradicionalne jednoobrazne slike Arhitekte, današnju arhitekturu stvaraju različite osobe, a žene prednjače u reprezentaciji drugačije slike naše struke. U sklopu preispitivanja čime se sve danas bave žene arhitekte u svojoj karijeri, te da li se i kako uspešno i u srodnim aktivnostima pronalaze, ove godine je, osim novijeg preseka arhitektonskog stvaralaštva članica, tema VIŠESLOJNOST omogućila prezentaciju i različitihdrugih delatnosti. Naše arhitektkinje su kod nas i u inostranstvu uspešne u modnoj industriji, dizajnu i izradi dekorativnih elemenata, enterijeru i opremi, izdavaštvu, muzici, fotografiji, slikarstvu, programiranju, medijima,…

Treća izložba Ženskog arhitektonskog društva biće prikazana u prostoru RTS Kluba, u prizemlju zgrade Radio Beograda, u Hilandarskoj 2 /ulaz iz Svetogorske ulice/.

Tokom izložbenih dana prve nedelje u decembru pored izlaganja arhitektonskih ostvarenja članica ŽAD-a, mapiraćemo i uspešne autorke kod nas i u svetu i prikazati njihov rad. Predlog je da se sam čin izložbe upotpuni tokom izlagačke nedelje srodnim sadržajima iz kreativnih disciplina kojim se bave naše članice i arhitektkinje. Cilj je bolja vidiljivost i upoznavanje javnosti, istaknutih predstavnika iz arhitekture i ostalih srodnih grana sa delatnošću ŽAD-a.

Pozivamo u tom kontekstu sve naše članice i one koje žele to da postanu, da se prijave za ovogodišnju izložbu!

Izložba će biti organizovana u dva programa:

 • GLAVNI PROGRAM IZLOŽBE – deo izložbe posvećen godišnjim ostvarenjima članica u dolenavedenim kategorijama (ostvarenja članica koja koja nisu prikazana ranije na izložbama i u katalogu ),
 • TEMATSKI PROGRAM IZLOŽBE – ilustruje višeslojnost delovanja žena arhitekata u drugim kreativnim disciplinama (grafički dizajn, ilustracija, dizajn tekstila, industrijski dizajn, modni dizajn, kostim, scenografija, šminka, gastronomija, IT, menadžment u kulturi, i mnoge druge).

Kategorije glavnog programa su:

Kategorija 1. ARHITEKTURA (projekti i realizacije arhitektonskih objekata)

Kategorija 2. DIZAJN ENTERIJERA (projekti i realizacije enterijera)

Kategorija 3. URBANIZAM (odgovorni urbani razvoj, urbani dizajn, urbanističko planiranje i projektovanje)

Kategorija 4. ZAŠTITA (revitalizacija i konzervacija nepokretnih kulturnih dobara)

Kategorija 5. KOMUNIKACIJE (publikacije, edukacija, mediji, manifestacije, aktivizam, itd.)

1. OPŠTI USLOVI ZA UČEŠĆE

Preduslov za izlaganje u glavnom programu izložbe je aktivno članstvo (ažurirana članarina za 2019.godinu) u ŽAD-u. Svaka članica ima pravo na jedan prikaz svog rada, kroz plakat, ili primerak publikacije.

2. TEHNIČKA PRIPREMA PLAKATA

Format za izlaganje projekata je 60x60cm, sa identifikacionom tablicom u dnu plakata, u koju je potrebno upisati i kategoriju. Templejt plakata u PDF formatu možete downloadovati ovde.

Troškove izrade plakata za izložbu snose Autorke. Kao mali čin doprinosa očuvanju naše životne sredine i smanjenju plastičnog otpada koji proizvodimo, ŽAD će primati plakate kaširane na lepenci. Osim što je povoljnija, lepenka je i materijal koji se reciklira, te stoga njena upotreba manje šteti planeti.

Autorke koje izlažu publikacije, umesto plakata ili uz plakat dostavljaju i jedan primerak predmetne publikacije.

Elektronska predaja panoa za izložbu je do 22. novembra 2019. godine na mejl adresu izlozba@zad.rs

Predaja odštampanog panoa ili publikacija je 28 i 29. novembra 2019. od 14 do 18 časova na adresi Miksera, Gundulićev venac 56, 11000 Beograd.

Svi dostavljeni radovi biće prikazani na izložbi. Radovi će biti predmet žiriranja i nagrađivanja na posebnom događaju planiranom za 2020. godinu, a o čemu će sve članice biti blagovremeno obaveštene.

Izložba će bti medijski propraćena sa ciljem što šire vidljivosti uspeha žena arhitekata u arhitektonskoj i srodnim strukama, a koje pružaju širok spektar mogućnosti delovanja. Izložbu će pratiti koktel i prateće manifestacije, a tačan Program dešavanja biće dostavljen putem newsletter-a, sajta i FB profila ŽAD-a.

Dobrodošle!     

Najnovije objave

Aktivnosti

Otvoren 44. Salon arhitekture: ZAOKRET

U sredu, 30. marta u 19h otvoren je 44. Salon arhitekture sa temom: ZAOKRET u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Tom prilikom, uručena je Grand

One Response

 1. Poštovani,
  zainteresovana sam za učešće na izložbi Višeslojnost u okviru tematskog programa izložbe.
  Izlagala bi svoj dizajnerski nakit koji izrađujem od mozaik keramike i stakla, svedenih geometrizovanih arhitektoničnih formi, pod nazivom i_na _kvadrat.
  Prijavu za učlanjenje u ŽAD sam popunila i uplatila članarinu za 2019. godinu.
  Fotografije nakita ću poslati na datu mail adresu izlozba@zad.rs,
  Zanima me nešto više o detaljima same postavke u prostoru. Da li u galeriji postoje postamenti na kojima bi nakit mogao da bude izložen i da li bi mogla sa vama u dogovoru da osmislim sam način prezentacije eksponata.
  Unapred zahvalna uz veliki pozdrav.

Leave a Reply

Your email address will not be published.