Poziv za učešće na trećoj ŽAD izložbi

Podelite članak

Poziv za izlaganje

Žensko arhitektonsko društvo ŽAD organizuje treću izložbu ostvarenja svojih članica, u cilju povećanje vidljivosti žena arhitekata, kao i prezentaciju raznovrsnosti radova, istraživanja, aktivnosti i projekata kojima se bave i koje stvaraju žene arhitekte.

Nakon uspešno održane dve izložbe, u Mikser House-u 2017. i Galeriji Gradske opštine Vračar 2018, ŽAD poziva svoje članice da javnosti prikažu svoja najnovija ostvarenja iz oblasti arhitekture, urbanizma, enterijera, spomeničke zaštite, publikacija i komunikacije, ali i drugih srodnih dizajnerskih oblasti kojima se žene arhitekte uspešno bave. 

VIŠESLOJNOST je karakteristika arhitekture, a uspešna arhitektonska dela komuniciraju na različitim nivoima – od funkcionalnog, preko konstruktivnog, do estetskog. Razmatranje različitih slojeva programa i oblikovanja objekata i javnih prostora integralni je deo procesa projektovanja. 

Ali, i sama struka je višoslojna – umesto tradicionalne jednoobrazne slike Arhitekte, današnju arhitekturu stvaraju različite osobe, a žene prednjače u reprezentaciji drugačije slike naše struke. U sklopu preispitivanja čime se sve danas bave žene arhitekte u svojoj karijeri, te da li se i kako uspešno i u srodnim aktivnostima pronalaze, ove godine je, osim novijeg preseka arhitektonskog stvaralaštva članica, tema VIŠESLOJNOST omogućila prezentaciju i različitihdrugih delatnosti. Naše arhitektkinje su kod nas i u inostranstvu uspešne u modnoj industriji, dizajnu i izradi dekorativnih elemenata, enterijeru i opremi, izdavaštvu, muzici, fotografiji, slikarstvu, programiranju, medijima,…

Treća izložba Ženskog arhitektonskog društva biće prikazana u prostoru RTS Kluba, u prizemlju zgrade Radio Beograda, u Hilandarskoj 2 /ulaz iz Svetogorske ulice/.

Tokom izložbenih dana prve nedelje u decembru pored izlaganja arhitektonskih ostvarenja članica ŽAD-a, mapiraćemo i uspešne autorke kod nas i u svetu i prikazati njihov rad. Predlog je da se sam čin izložbe upotpuni tokom izlagačke nedelje srodnim sadržajima iz kreativnih disciplina kojim se bave naše članice i arhitektkinje. Cilj je bolja vidiljivost i upoznavanje javnosti, istaknutih predstavnika iz arhitekture i ostalih srodnih grana sa delatnošću ŽAD-a.

Pozivamo u tom kontekstu sve naše članice i one koje žele to da postanu, da se prijave za ovogodišnju izložbu!

Izložba će biti organizovana u dva programa:

 • GLAVNI PROGRAM IZLOŽBE – deo izložbe posvećen godišnjim ostvarenjima članica u dolenavedenim kategorijama (ostvarenja članica koja koja nisu prikazana ranije na izložbama i u katalogu ),
 • TEMATSKI PROGRAM IZLOŽBE – ilustruje višeslojnost delovanja žena arhitekata u drugim kreativnim disciplinama (grafički dizajn, ilustracija, dizajn tekstila, industrijski dizajn, modni dizajn, kostim, scenografija, šminka, gastronomija, IT, menadžment u kulturi, i mnoge druge).

Kategorije glavnog programa su:

Kategorija 1. ARHITEKTURA (projekti i realizacije arhitektonskih objekata)

Kategorija 2. DIZAJN ENTERIJERA (projekti i realizacije enterijera)

Kategorija 3. URBANIZAM (odgovorni urbani razvoj, urbani dizajn, urbanističko planiranje i projektovanje)

Kategorija 4. ZAŠTITA (revitalizacija i konzervacija nepokretnih kulturnih dobara)

Kategorija 5. KOMUNIKACIJE (publikacije, edukacija, mediji, manifestacije, aktivizam, itd.)

1. OPŠTI USLOVI ZA UČEŠĆE

Preduslov za izlaganje u glavnom programu izložbe je aktivno članstvo (ažurirana članarina za 2019.godinu) u ŽAD-u. Svaka članica ima pravo na jedan prikaz svog rada, kroz plakat, ili primerak publikacije.

2. TEHNIČKA PRIPREMA PLAKATA

Format za izlaganje projekata je 60x60cm, sa identifikacionom tablicom u dnu plakata, u koju je potrebno upisati i kategoriju. Templejt plakata u PDF formatu možete downloadovati ovde.

Troškove izrade plakata za izložbu snose Autorke. Kao mali čin doprinosa očuvanju naše životne sredine i smanjenju plastičnog otpada koji proizvodimo, ŽAD će primati plakate kaširane na lepenci. Osim što je povoljnija, lepenka je i materijal koji se reciklira, te stoga njena upotreba manje šteti planeti.

Autorke koje izlažu publikacije, umesto plakata ili uz plakat dostavljaju i jedan primerak predmetne publikacije.

Elektronska predaja panoa za izložbu je do 22. novembra 2019. godine na mejl adresu izlozba@zad.rs

Predaja odštampanog panoa ili publikacija je 28 i 29. novembra 2019. od 14 do 18 časova na adresi Miksera, Gundulićev venac 56, 11000 Beograd.

Svi dostavljeni radovi biće prikazani na izložbi. Radovi će biti predmet žiriranja i nagrađivanja na posebnom događaju planiranom za 2020. godinu, a o čemu će sve članice biti blagovremeno obaveštene.

Izložba će bti medijski propraćena sa ciljem što šire vidljivosti uspeha žena arhitekata u arhitektonskoj i srodnim strukama, a koje pružaju širok spektar mogućnosti delovanja. Izložbu će pratiti koktel i prateće manifestacije, a tačan Program dešavanja biće dostavljen putem newsletter-a, sajta i FB profila ŽAD-a.

Dobrodošle!     

Najnovije objave

One Response

 1. Poštovani,
  zainteresovana sam za učešće na izložbi Višeslojnost u okviru tematskog programa izložbe.
  Izlagala bi svoj dizajnerski nakit koji izrađujem od mozaik keramike i stakla, svedenih geometrizovanih arhitektoničnih formi, pod nazivom i_na _kvadrat.
  Prijavu za učlanjenje u ŽAD sam popunila i uplatila članarinu za 2019. godinu.
  Fotografije nakita ću poslati na datu mail adresu izlozba@zad.rs,
  Zanima me nešto više o detaljima same postavke u prostoru. Da li u galeriji postoje postamenti na kojima bi nakit mogao da bude izložen i da li bi mogla sa vama u dogovoru da osmislim sam način prezentacije eksponata.
  Unapred zahvalna uz veliki pozdrav.

Leave a Reply