Kako gradove vratiti građankama?

Podelite članak

Perspektive rodno-osetljivog urbanističkog planiranja i projektovanja u Srbiji

Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) i Agencija Ujedninjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) predstaviće u sredu, 23. decembra 2020., od 13h do 14.30h na platformi Zoom Analizu urbanističkog planiranja i projektovanja u Srbiji sa stanovišta rodne ravnopravnosti i participacije građana, i Vodič ka rodno-osetljivim javnim prostorima. Ovom prilikom biće predstavljeni rezultati višemesečne analize o uključenosti potreba žena u domaćoj urbanističkoj praksi, kao i preporuke za projektovanje rodno-osteljivijih javnih gradskih prostora.  

Perspektive urodnjavanja u urbanom planiranju i projektovanju u Srbiji predstaviće šefica kancelarije UN Women u Srbiji – Milana Rikanović, projektni menadžer Evropske delegacije u Srbiji – Antoan Avinjon i predsednica Ženskog arhitektonskog društva – prof. Eva Vaništa Lazarević, dok će o rezultatima samog projekta i sprovedenog istraživanja, te Analizi i Vodiču za rodno-osetljive javne prostore govoriti autorke, arhitektkinje i urbanistkinje Milena Zindović, Nataša Đurić i Maja Lalić, suosnivačice ŽAD-a i ekspertkinje za održivi urbani razvoj projekta euPOLIS. 

Istraživanje “Gradove građankama” sprovedeno u okviru projekta ukazaće na specifične rodne uloge i iskustva žena u javnom prostoru koji su poslužiil kao osnov za smernice Vodiča ka rodno-osetljivim javnim prostorima. Analiza će predstaviti rodne izazove u postojećim domaćim urbanističkim politikama, procedurama i praksama, dok Vodič, razvijan zajedno sa širim krugom arhitektkinja i urbanistkinja tokom vebinara, donosi kriterijume i alate koji mogu biti korisni prilikom kreiranja rodno-osetljivih javnih prostora, njihove evaluacije i uspešnije uključenje rodnih i perspektiva osetljivih grupa građana u procese urbanističkog planiranja i projektovanja.

U cilju boljeg razumevanja u javnosti i sagledavanja rodnih aspekata čitavog niza aktivnosti koje oblikuju naše gradove i javne prostore, Analiza i Vodič se, osim stručnjacima i donosiocima odluka, obraćaju i organizacijama civilnog društva, zainteresovanim medijima i samim građanima, čije povećanje svesti o ovoj temi može doprineti pozitivnom uticaju na institucije u cilju humanizacije i unapređenja tradicionalne urbanističke prakse ka održivom i pravednije urbanom razvoju.

Oba dokumenta će nakon javne prezentacije biti dostavljeni relevantnim javnim institucijama i dostupni javnosti na internet stranicama partnerskih organizacija ŽAD-a i UN Women. 

Učešće na online prezentaciji prijavljuje se putem elektronskog formular na ovom LINKU.

Prijavljenim učesnicima će mailom biti dostavljen link za zoom sesiju dan uoči događaja.

—————————–

AGENDA

—————————–

UVODNA IZLAGANJA – OKVIR SARADNJE

Milana Rikanović, Šefica UN Women u Srbiji: Rodna ravnopravnost u Srbiji – 10 min

Ana Milenić, projektna menadžerka i kontakt osoba za rodnu ravnopravnost, Delegacija EU u Srbiji: Evropske perspektive – 10 min

Eva Vaništa Lazarević, predsednica Ženskog arhitektonskog društva: Zašto nam je potrebno rodno-odgovorno urbanističko planiranje i projektovanje? – 10 min

—————————–

PREDSTAVLJANJE REZULTATA PROJEKTA – ISTRAŽIVANJE, ANALIZA I VODIČ

Maja Lalić, ŽAD: Predstavljanje rezultata projekta Gradove Građankama! – 10 min

Milena Zindović, ŽAD: Rodna analiza postojeće prakse urbanističkog planiranja i projektovanja – 15 min

Nataša Đurić, ŽAD: Predstavljanje Vodiča za rodno-osetljivo urbanističko planiranje i projektovanje – 15 min

—————————–

DISKUSIJA – SLEDEĆI KORACI

& podela sertifikata učesnicama vebinara “Kako do rodno-osetljivih javnih prostora” – 20 min

—————– 

Moderatorka: Maja Lalić, ŽAD

Najnovije objave

Leave a Reply