Članica ŽAD, prof. dr arh. Aleksandra Đukić sa timom, dobitnica Nagrade za najbolji prekogranični projekat

Podelite članak

Nagrada Ministarstva za Evropske integracije, A. Đukić, J. Joksimović i D. Reba

piše: Prof. dr Eva Vaništa Lazarević, arh, Predsednica ŽAD

Evropski projekti

Od početka ove godine Srbija je formalno dobila pravo da prvi put i kao koordinator učestvuje na Erasmus evropskim projektima. Učešća u projektima, među ostalim, predstavljaju mernu jedinicu za evaluaciju fakulteta i univerziteta te određuju njihovo mesto na Šangajskoj listi. Gospođa Rektorka prof. dr. Ivanka Popović (do prošle jeseni Prorektorka za međunarodne odnose) svojom je neumornom posvećenošću podržala većinu dosadašnjih međunarodnih projekata na, do danas, uprkos trudu svih nas, i dalje ”naučnoj periferiji” Evrope. Zato nas raduju pojedinačni uspesi koji teško dopiru da šireg auditorijuma. Iz tog razloga predstavljaćemo ubuduće, kao udruženje – reakcije na stručne događaje.

Horizont, Erasmus i regionalni projekti

Svaki upućeniji profesor u ovu materiju je svestan da je mudrije ulagati energiju u manje, regionalne projekte nego pokušavati da se reši preobimna administracija na Horizont projektima sa prolaznošću od 7% uspeha balansirajući između Univerziteta, Ministarstava i svoje Uprave. Erasmus projekti opet, sa druge strane, donose zaraznu sinergiju studentske razmene sa srećnim otvaranjem svetova na svim geografskim širinama i sa druge strane profesora koji na svojim puteštestvijama pronalaze vredne partnere za naučnu budućnost. Društvene mreže aktera ovih procesa pune se istomišljenicima, intelektualcima koji postaju prijatelji, a neretko studenti završe u vezama koje počivaju na istim zanimanjima ali sa stranim nacionalnim predznacima. Evropska Unija, daleke 1993. stvorena u Mastrihtu, upravo se fokusirala na generalno povezivanje od kojeg smo kao regija, sticajem okolnosti, bili do sada uskraćeni.

Golubačka tvrđava na Dunavu, foto: DANUrb

U tom smislu, regionalni projekti su nam bliži, posebno oni vezani za našu najvažniju reku Dunav. DANUrB (izgradnja regionalne mreže kroz turizam i obrazovanje) predstavlja deo programa INTERREG, Dunavskog programa prekogranične saradnje sa ciljem negovanja održivog korišćenja prirodnog i kulturnog nasleđa i resursa. Tim sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, predvođen Prof. dr Aleksandrom Đukić, članicom ŽAD, nastavnicima i asistentima Departmana za urbanizam, uz tim ko-partnera iz Srbije, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, dobio je nagradu za najbolji prekogranični projekat u oblasti kulture i kulturnog nasleđa u Srbiji od strane Ministarstva za Evropske integracije.

Projekat DANUrB je izabran za ovu prestižnu nagradu među brojnim prijavama iz devet različitih prekograničnih programa. Finale ovog prepoznatog napora predstavlja rezultat međunarodnih stručnih radionica koje su se odvijale unazad dve godine u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, a zatim u Srbiji u Golupcu, Novom Sadu, Smederevu, spajajući studente i stručnjake u jedinstveno klupko znanja očuvanja i negovanja kulturnog održivog nasleđa i jačanja identiteta i turističkog potencijala Dunavskog regiona. Smernice izvedene iz ovog zamašnog projekta biće korišćene u daljoj strategiji urbanističkog zakonodavstva.

Čestitamo Prof. Đukić i svim učesnicima projekta na upornosti da naprave iskorak: podignu glavu iznad predvidljive horizontale Panonske nizije i odupru se rezignaciji da sve prolazi mimo nas.

Najnovije objave

Leave a Reply