Izložba pohvaljenih radova članica ŽAD-a

Podelite članak

Fotografija: Luka Stefanović

U četvrtak 01.02.2018. Gradska opština Vračar ugostila je izložbu pohvaljenih radova članica Ženskog arhitektonskog društva. Izložena su 32 rada, od kojih je 12 pohvaljeno, i to u kategorijama urbanizma, arhitekture i enterijera. Izložba, kao prva aktivnost plana ŽAD-a za 2018. godinu,organizovana je u saradnji sa Ženskom odborničkom mrežom GO Vračar.

Pohvaljene radove odabrao je žiri u sastavu: prof. dr Eva Vaništa Lazarević, predsednica ŽADa, prof. dr  Vladimir Lojanica, prof. dr Vesna Cagić Milošević, dr Jelena Ivanović Vojvodić i Anja Ivana Milić.

Na svečanom otvaranju izložbe u galeriji GO Vračar gostima se u ime domaćina najpre obratila Jelena Grubačić, koordinatorka Ženske odborničke mreže GO Vračar, koja je poželela prisutnim damama da budu „arhitekte sopstvene sudbine“. Izložbu je potom otvorila jedna od naših osnivačica, zamenica koordinatorke Ženske odborničke mreže, arh. Aleksandra Jovanović.

Fotografija: Rade Kovač

Prisutnima se u ime ŽADa obratila predsednica prof. dr Eva Vaništa Lazarević koja je predstavila plan i program našeg udruženja za 2018. godinu i zahvalila se svim prijateljima i pokroviteljima koji su bili uz nas od samog početka.  Ispred UO ŽAD-a, prisutnima su se obratile Anja Ivana Milić i Maja Lalić koje su u kratkim crtama predstavile naredni događaj koji će ŽAD organizovati i podelile pohvale. Izložba je bila i prilika da se promoviše katalog sa prve izložbe, koji se može kupiti po ceni od 800 dinara.

Kao sponzori izložbu su podržale kompanije JUB i ACO, a Vinarija Aleksić pobrinula se za koktel nakon izložbe.

Za ozvučenje se zahvaljujemo Nemanji Žiškoviću i Marku Raliću, a za fotografije sa otvaranja Luki Stefanoviću, Dušanu Vukiću i Radetu Kovaču.

Fotografija: Luka Stefanović

U sklopu zvanične ceremonije svečanog otvaranja, podeljene su i pohvale radova sa prve izložbe i to:

U kategoriji Urbanizam, pohvaljene su:

 • Jelena Marić, Međunarodni projekti i naučno-istraživački rad;
 • Marija Jakić, Urbanistički projekat obale „Lungomare Đuraševići“; koautori: Sonja Radović Jelovac, Dragana Šuković, Jelena Radovanović, Ivan Rakčević – Studio Synthesis.

U kategoriji Arhitektura, pohvaljene su:

 • Marija Simović, N1&N8 housing u Kragujevcu; koautor: Petar Simović – Studio Simović
 • Aleksandra Pešić, Primena estetičkih principa filmova Andreja Tarkovskog u projektovanju arhitekture, master rad;
 • dr Marina Pavlović, Projekat restauracije vratnica na Kralj, Zindan i Stambol kapiji i Projekat rekonstrukcije vratnica na Sahat kapiji.
 • Milena Cekić, Idejno arhitektonsko rešenje pijace Palilula, koautori: Ivana Stoković, Tijana Jelisavčić, Nevena Tošić;
 • Miroslava Petrović Balubdžić, Regionalni centar industrijskog nasleđa Senjski rudnik, koautor: Mihajlo Timotijević.

U kategoriji Enterijer, pohvaljene su:

 • Ksenija Đorđević, Dizajn enterijera restorana Slon 1552 u Ljubljani;
 • Blaženka Jovanović, Dizajn enterijera stana u ulici Jevrema Grujića u Beogradu;
 • dr Radmili Simonović, Dizajn enterijera upravne zgrade Pitura u Beogradu, koautori: Dijana Adžemović Anđelković i dr Vladimir Anđelkovć;
 • Maja Šćekić, Dizajn nameštaja – čiviluk Bamboleo, koautor: Jasmina Vukić;
 • Marija Maletić, Dizajn nameštaja – :101/Mesh;
Fotografija: Rade Kovač

Najnovije objave

Leave a Reply