Izložba Njen krug u Parizu

Podelite članak

Izložba „Njen krug“ koja prikazuje produkciju žena – autora u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna u Srbiji i Crnoj Gori od početka XX veka do danas, gostovala je u Parizu, u prostorijama Srpskog kulturnog centra (ulica: St. Martin 123), od 02. jula do 20. avgusta 2016. godine.

Izložba koja prikazuje žensko stvaralaštvo u oblasti arhitekture, urbanizma i dizajna, od početka XX veka do danas, nastala je u saradnji urednica portala Žene u arhitekturi i organizacije Mikser, u sklopu „Ženijalnog“ programa na ovogodišnjem Mikser festivalu. Izložba je premijerno predstavljena u beogradskoj galeriji Kolektiv, u okviru Mikser festivala 2016 (8 – 12. jun), gde je naišla na izuzetne reakcije struke i publike.

Publici se na izložbi i pratećim programima u okviru nje predstavlja reprezentativan izbor objekata izgrađenih od početka XX veka, predstavnika različitih stilova koji prikazuju arhitektonsko nasleđe Beograda, Novog Sada i Srbije, a sve sa ženama autorima u fokusu. Uz značajna imena poput Jelisavete Načić, Milice Krstić, Jovanke Bončić-Katernić, Milice Šterić i Radmile Milosavljević i njihov stvaralački opus, izložba upoznaje javnost sa ženskim licem Beograda i Srbije.

Autori izložbe su Milena Zindović, Andrea Tamaš Dačić i Ivan Stanojev.

Dizajnerka izložbe je Natalia Zwick.

Program je realizovan uz podršku Ministarstva za kulturu i medije Republike Srbije.

 

 

Najnovije objave

Leave a Reply