BINA radionica > POZICIJA (MESTO) KORISNIKA/GRADJANINA U PROCESU PLANIRANJA JAVNIH GRADSKIH POVRŠINA

Podelite članak

Sreda, 15.05.2019.
11.00-13.00
Radionicu vode: Nataša Đurić i Milena Zindović
Organizacija: ŽAD i BINA
→ KCB, Artget galerija, Trg republike 5/I

Milena Zindović i Nataša Đurić postavljaju pitanje mesta građanina u procesu planiranja javnih prostora u Beogradu pokrenuvši projekat „Javni prostor po meri građana“ sa željom da podstaknu dijalog profesionalaca (arhitekata i planera), gradskih institucija i građana (krajnjeg korisnika) tokom procesa planiranja javnih prostora u Beogradu.

Na radionici će preneti stavove građana – učesnika tribina  „Javni prostori po meri građana”,  ali i predstavnika uprave i profesionalaca u procesu planiranja Beograda kojima su se obratile sa zahtevom da se u planskim dokumentima grada Beograda u pravila gradnje za javne gradske prostore unesu odredbe koje bi gradsku upravu obavezale na projektovanje javnih gradskih prostora u skladu sa pravilima participacije građana i rodne ravnopravnosti.

Projekat je započet uz podršku Ženskog arhitektonskog društva.

Nataša Đurić, arhitekta čiji višegodišnji profesionalni rad karakteriše interesovanje za različite oblasti i teme u okviru arhitektonske struke. Radila je u više projektnih biroa, upravi Grada Beograda, osnovala je arhitektonski studio Archinet u kojem se bavi arhitektonskim i urbanističkim projektovanjem i konsaltingom iz oblasti organizacije i realizacije investicija u arhitekturi. Autorka je više realizovanih stambenih i poslovnih objekata, javnih prostora i sportskih objekata. Učestvovala je u velikom broju arhitektonskih i urbanističkih konkursa. Sagledavši u profesionalnom radu različite a često i sukobljene položaje učesnika u realizaciji arhitektonskog i urbanističkog projekta pokrenula je, uz podršku Ženskog arhitektonskog društva, akciju za razvijanje dijaloga različitih učesnika u procesu planiranja javnih prostora u Beogradu.  Dobitnica je nagrade Salona arhitekture u Novom Sadu 2007. i nagrade 13. Salona urbanizma u sekciji Regulacionih planova, Nagrade iz fonda „Aleksandar Šaletić“ 2005. godine.


Milena Zindović, arhitekta, glavna urednica veb-portala „Žene u arhitekturi”. Nakon Beogradskog univerziteta, studije arhitekture nastavlja na Univerzitetu Kornel u Njujorku. Radno iskustvo je sticala u Beogradu i Ljubljani, a potom na poziciji direktora šabačkog JUP „Plan” . Urednica je nagrađivane knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”. Osnivačica je i članica upravnog odbora Ženskog arhitektonskog društva, osnivačica i predsednica  NVO Pametni grad.

Detaljnije na: http://bina.rs/pozicija-mesto-korisnika-gradanina-u-procesu-planiranja-javnih-povrsina-koordinatori-natasa-duric-i-milena-zindovic

Najnovije objave

Leave a Reply