BINA predavanje > ŽENE BAUHAUSA, povodom 100 godina Bauhausa

Podelite članak

Predavač: Milena Zindović

Sreda, 15.05.2019.
18.00-19.00
Predavač: Milena Zindović
→ KCB, Artget galerija, Trg republike 5/I

Ove godine svet obeležava 100 godina od osnivanja Bauhausa, državne škole za arhitekturu i primenjene umetnosti, koju je 1919. godine u Vajmaru u Nemačkoj osnovao arhitekta Valter Gropijus. Ova škola je za kratko vreme svog postojanja, do 1933. godine, zapošljavala i školovala neke od najpoznatijih evropskih, a kasnije i američkih, arhitekata i dizajnera. Tako su pored Gropijusa, na  Bauhausu predavali Vasilij Kandinski, Paul Kle, Laslo Moholi Nađ, Ludvig Mis van der Roe, i drugi.

 
Bauhaus je važio za progresivnu školu u svim aspektima, pa i prema rodnoj ravnopravnosti. Međutim, teorija i praksa nisu se pokazale jednakim, te će ovo predavanje bliže osvetliti biografije žena koje su pohađale Bauhaus, ali i poteškoća sa kojima su se tamo suočavale. Ženska imena Bauhausa poput Marian Brant, Ani Albers, Gunta Štolc, Oti Berger, Gertrud Arnt i druge, danas su manje poznata, iako su one autorke nekih od najikoničnijih proizvoda koje je ova škola iznedrila.


Milena Zindović, arhitekta, glavna urednica veb-portala „Žene u arhitekturi”. Nakon Beogradskog univerziteta, studije arhitekture nastavlja na Univerzitetu Kornel u Njujorku. Radno iskustvo je sticala u Beogradu i Ljubljani, a potom na poziciji direktora šabačkog JUP „Plan” . Urednica je nagrađivane knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”. Osnivačica je i članica upravnog odbora Ženskog arhitektonskog društva, osnivačica i predsednica  NVO Pametni grad.

Detaljnije na: http://bina.rs/100-bauhaus-zene-bauhausa-povodom-100-godina-bauhausa-predavac-milena-zindovic

Najnovije objave

Leave a Reply