BINA ŠETNJA > ŽENE U ARHITEKTURI između 1900. i 1960.

Podelite članak

Nedelja, 12.05.2019.13.00-15.00
Vode: Milena Zindović i Marija Pavlović

→ Ispred Učiteljskog fakulteta, Kraljice Natalije 43

Šetnjom kroz istorijski centar Beograda, od Ulice kraljice Natalije i Zelenog venca do donjeg Dorćola, proći ćemo pored znamenitih objekata iz prve polovine 20. veka, do 1960, čiji su autori žene. Žene arhitekte aktivne su u Srbiji od početka veka i svojim delima obeležile su našu izgrađenu sredinu. U centru Beograda svoj trag su ostavile pre svega Jelisaveta Načić – prva žena arhitekta u Srbiji, Jovanka Bončić Katerinić – prva žena diplomirani inženjer u Nemačkoj, Milica Krstić – uspešna arhitekta između dva rata, Danica Kojić – arhitekta i enterijerista, supruga Branislava Kojića, i Milica Šterić – osnivačica i dugogodišnja direktorka Energoprojektovog sektora Arhitektura i urbanizam. 

Ove arhitekte predstavnice su i tri različita stila u srpskoj arhitekturi 20. veka – neoklasičnog, nacionalnog (srpsko-vizantijskog) i modernog, te ova šetnja kroz njihov opus prikazuje i razvoj naše arhitekture od 1900. do 1960. godine.

Milena Zindovićarhitekta, glavna urednica veb-portala „Žene u arhitekturi”. Nakon Beogradskog univerziteta, studije arhitekture nastavlja na Univerzitetu Kornel u Njujorku. Radno iskustvo je sticala u Beogradu i Ljubljani, a potom na poziciji direktora šabačkog JUP „Plan” . Urednica je nagrađivane knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”. Osnivačica je i članica upravnog odbora Ženskog arhitektonskog društva, osnivačica i predsednica  NVO Pametni grad.

Marija Pavlović, arhitekta, urednica veb-portala „Žene u arhitekturi”.Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pohađala doktorske studije kulture i medija na Fakultetu političkih nauka. Radno iskustvo sticala je u Beogradu i Crnoj Gori. Radi u projektovanju, izvođenju i sudskom veštačenju u oblasti arhitekture. Članica je Inženjerske komore Srbije i Ženskog arhitektonskog društva.

Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD) osnovale su 24 žene koje se bave arhitekturom: koleginice koje se međusobno godinama uvažavaju a koje žive u Beogradu, Srbiji i Vojvodini, te Crnoj Gori. Prepoznavši zajedničke teme, inspiracije ali i probleme u društvu, spontano je nastala ideja o udruživanju jedinki u društvo i preko potrebnoj sinergiji koja se stvara zajedničkim nastuppm. Osnivačice ŽAD-a bave se raznovrsnim arhitektonskim delatnostima – one su aktivne i kreativne arhitektinje u praksi sa mnogim priznatim delima, vlasnice projektnih biroa, profesorke na fakultetima i naučnice, aktivne učesnice u rukovodstvu lokalne samouprave, aktivistkinje u nevladinom sektoru, kritičarke arhitekture, teoretičarke, ekspertkinje u enterijeru, urbanizmu, dizajnu u medijima koji se bave arhitekturom. Pripadaju različitim generacijama, a mahom su već prepoznate autorke koje su donele odluku da se bave aktivnostima društva kako bi svojim naslednicama omogućile lakši razvojni put u arhitektonskoj struci.

Detaljnije na: http://www.bina.rs/zene-u-arhitekturi-izmedu-1900-i-1960-godine

Najnovije objave

Leave a Reply