BINA PRE BINE 2023: ŽENE U ARHITEKTURI, susret Srbija-Austrija

Podelite članak

U sklopu organizacije Bina pre bine – u Beogradu je, 6.5.2023. u prostorijama Društva Arhitekata Beograda (DAB) održan susret žena arhitekata iz Srbije i Austrije.


Članice ŽAD-a imale su priliku da se predstave, razmene iskustva i mišljenja o poziciji žena arhitekata u društvu sa koleginicama iz austrijske Komore – Kammer der ZiviltechnikerInnen Oberösterreich und Salzburg.

Susret je otvorila Danica Prodanović, ispred BINA-e, sa kratkim upoznavanjem gošća sa programom za 2023. godinu, i pregledom ranijih aktivnosti, koje naglašavaju poziciju žena arhitekata u Srbiji.

Nakon toga, Žensko arhitektonsko društvo i predstavile su profesorka dr Eva Vaništa Lazarević i Žaklina Gligorijević, obe članice Upravnog odbora udruženja, uz izlaganje sažetih biografija i postignuća prisutnih članica ŽAD-a.

U našem kratkom daljem razgovoru otvorile smo nekoliko zajedničkih tačaka interesovanja i dogovorile moguću dalju saradnju. Iako je ŽAD dobrovoljno profesionalno udruženje zasnovano na zajedničkim ciljevima, a Komitet žena je deo Austrijske komore arhitekata i ovlašćenih inženjerskih konsultanata, naša udruženja dele iste vrednosti i ciljeve.

Prisutne članice austrijske Komore predstavile su svoje prepoznatljive projekte i svaka je dala svoje mišljenje o procesu izrade upravo tih objekata, kao i način na koji je na samu arhitekturu uticao položaj žena u društvu.

Neki od prezentovanih slajdova mogu se pregledati u galeriji ispod.

Najnovija aktivnost koja je predstavljena je nagrada anotHERVIEVture! Članice Komore prikazale su svoju novu inicijativu, uz poziv za učestvovanje za sve članice ŽAD-a, kao i generalno žene arhitekte u Srbiji i širom sveta, u okviru IV kategorije, Međunarodni ženski arhitekta godine!

Na samom vebsajtu koji je predstavljen moguće je pregledati prethodne pobednice, njihove radove, mišljenja žirija, organizovane prateće dogadjaje…

Možemo li da radimo na nekim idejama za saradnju? Jedna o kojoj smo govorile je organizovanje izložbe žena arhitekata u Beogradu.

Druga tema o kojoj smo diskutovale, a koja bi mogla da zainteresuje naše beogradske kolege, bila je održiva (zelena, niskokarbonska) urbana rehabilitacija, gde će zajedničko iskustvo koleginica iz Beča biti od koristi gradovima Srbije (posebno Beogradu) i njihovim arhitektama. Napomenule smo da bi mala debata/radionica/konferencija podigla interesovanje različitih organizacija i grupa (Akademske zajednice, Udruženja arhitekata, stručnjaka za zaštitu nasleđa, Inženjerske komore, gradskih i republičkih vlasti, itd.) i samim tim omogućila bolje rezultate u predstojećim projektima.

Susret je završen koktelom, preko koga je bilo govora o prethodno pokrenutim temama i generalnom temom susreta – ŽENAMA U ARHITEKTURI.

Najnovije objave

Leave a Reply