8 MART & DAN OTVORENIH VRATA

Podelite članak

Uz dve smenjene tužiteljke u Beogradu koje su radile po savesti a ne po nalogu, i koje su, gle čuda podržali u većini kolege i koleginice; i par usamljenih protesta protiv femicida , manje posećenih nego onih protiv zlostavljanja pasa u šinterajima, (što je takođe užas današnjice i ne može da se gleda ni na društvenim mrežama)… ulazimo polako u mart 2023. – prvi prolećni mesec.

Kažu da su depresije najgore krajem februara, a uparene sa duplim cenama hrane, finansijsko-poslovnom i političkom neizvesnošću te gušenjem od zagađene sredine i hibridnim gripovima koji masovno pogađaju stanovništvo, teško nam je ali opet baš zato potrebno, bar simbolički, obeležiti Dan žena.

ŽAD, Žensko arhitektonsko društvo, deli sudbinu stigma – tema, koje rado zaobilazimo kao društvo. Upravo zato, ideja koja se već pokazala izuzetno uspešnom i bitnom tokom 6 godina postojanja, a za mlade žene arhitekte u nastajanju – jeste Dan otvorenih vrata. Etablirane žene arhitekte otvaraju „dveri“ svojih biroa i asocijacija mladim arhitekticama. Praktičan, tete a tete-jedan na jedan razgovor važniji je od svih biografija i pisanija. Zašto dveri, zato što se ne radi samo o poslovnom prostoru sa stolovima i kompjuterima nego je reč o čarobnom ključu opstanka u sredini u kojoj živimo. A zrelije članice ŽAD-a će imati zadatak da svoje tajne preživljavanja ili pak tajne uspeha podele sa tzv. bazom koja tek stasava.

Doduše, Žikino kolo na Arhitektonskom fakultetu kao čin otpora školarinama i drugim nezadovoljstvima malo buni, pretpostavlja, se finu, otmenu mladu osobu koja se sprema za spregu dizajna umetnosti, funkcije i konstrukcije nastambi u kojima čovek provede svoj životni vek. 

Uglavnom, 8. mart kao simbol otpora ugnjetavanja žena (požara u Američkoj fabrici gde su žive izgorele kao veštice – zatočene u jednom izdvojenom prostoru one žene koje su pružale otpor vlasniku fabrike, znači buntovnice) jeste važan datum, bez obzira na „modne“ odnose prema tom datumu. Da li nas cvet karanfila podseća na tiraniju Tita ili pak na jedno udobno, mirno vreme, preteče Švedskog socijalizma u koji se danas kunemo. 

Da li je otpor nalogu, jednoumlju, čežnja za npr. besplatnim zdravstvom kakvo smo već imali, pravednijem društvu ili rešavanjem života bez mita na svakom koraku previše? Da li treba da nas žuti Kalimero nepravde koju gledamo svaki dan osujećuje da budemo svoji, jaki, od integriteta po svaku cenu?

Ne treba.

Da li treba da učimo mlade žene da se ne služe SHORT CUT uspehom: prodajom lika, dela i tela za novac nekom bogatom ženiku – tajkunu – investitoru?

Treba. 

Da li treba da ih učimo da koriste svoijih deset prstiju na najbolji mogući način?

Treba.

Zato je usložavanje u društvo sve ređih  istomišljenika važno, zato moramo da negujemo solidarnost i uvek kažemo lepu reč za naše kolege i koleginice, steknemo „leđa“ malih grupa i zajednica koje valorizuju, još uvek i uprkos svemu, časne poteze. I stoje iza takvih.

Učlanite se u ŽAD, platite članarinu ako niste, (jer je to naš jedini izvor prihoda i opstanka) i dođite da razmenjujemo „tajne“ 8.marta! 

Dobrodošle!

Ex Predsednica ŽAD (2016-2022)

Prof.dr Eva Vaništa Lazarević, arh.

DAN OTVORENIH VRATA

U susret 8. martu, a kao dar našim mladim arhitektama, naše članice OTVARAJU VRATA svojih biroa!
Slobodni ste da posetite sledeće biroe, na datim adresama u zadato vreme, naredne srede – 8. marta:

Arhi.proVučedolska 4Beograd12-16h
Arhi.proStražilovska 14Novi Sad12-16h
The Apartment by KDAAndrićev venac 2, sprat 3, stan 8Beograd12-16h
Birovia dooKneginje Zorke 37a, sprat 2Beograd12-16h
ARCH-IVKneginje Zorke 2, Slavija, sprat 3Beograd12-16h
FOCAL studioSvetogorska 41Beograd14-18h
METFERPROJEKTMaksima Gorkog 2b, visoko prizemljeNovi Sad10-14h
Vasona DOOMaksima Gorkog 2b, visoko prizemljeNovi Sad10-14h
Studio D’ARTCara Dušana 51, lokal u prizemljuNovi Sad09-13h

VIDIMO SE!

Najnovije objave

Leave a Reply