Programi

Inicijativa Gradove građankama!

Inicijativu Gradove građankama! – Rodno-odgovorno urbano planiranje pokrenuli su Žensko arhitektonsko društvo ŽAD su saradnji sa Agencijom za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena – UN Women Srbija, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Cilj projekta je analiza domaće prakse urbanog planiranja iz rodne perspektive, i izrada vodiča za urbaniste, arhitekte, ali i građane za ko-kreaciju rodno-senzitivnih gradova i javnih prostora dostupnih svima. U okviru projekta sprovedena je anketa sa ciljem prikupljanja podataka o potrebama žena u javnom prostoru, održana je stručna diskusija na Mikser festivalu i održan vebinar za arhitekte i urbaniste. Na finalnom događaju biće predstavljeni Analiza urbanističkog planiranja i projektovanja u Srbiji sa stanovišta rodne ravnopravnosti i participacije građana i Vodič ka rodno-osetljivim javnim prostorima.

 

ŽAD izložba

Izložba u formi bijenala – predstavljanje radova članica udruženja svake druge godine u martu.

Prva ŽAD izložba PREDSTAVLJANJE održana je u martu 2017. godine u Mikser House-u. Nagrađeni radovi i katalog sa prve ŽAD izložbe prikazani su u februaru 2018. godine u galeriji Gradske opštine Vračar.

Druga ŽAD izložba biće održana u martu 2019. godine. Pratite naš sajt i društvene medije kako biste se na vreme prijavili za učešće.

Osmomartovski otvoreni studio

Svakog osmog marta pozivamo naše članice sa otvore vrata svojih biroa i firmi mladim arhitektama, studentima i studentkinjama, zainteresovanim da iz prve ruke osete atmosferu profesionalnih arhitektonskih biroa. Ovaj događaj značajan je za povezivanje akademije i prakse, i prilika za umrežavanje.

Prve godine u akciji su učestvovali Arhi.pro Beograd, Biro VIA Beograd, Mikser organizacija i studio Remiks Beograd, Studio D’ART, Novi Sad i Studio SYNTHESIS, Podgorica.

Druge godine učešća su uzeli Arhi.pro Beograd, Biro VIA Beograd, kreativni studio Remiks Beograd, Ksenija Đorđević Architects Beograd i Neimar V Beograd.