O nama

Žensko arhitektonsko društvo osnovale su 24 žene koje se bave arhitekturom: koleginica koje se međusobno godinama uvažavaju a koje žive u Beogradu, Srbiji i Vojvodini, te Crnoj Gori. Prepoznavši zajedničke teme, inspiracije ali i probleme koji se osećaju u društvu, sasvim spontano se rodio osećaj za udruživanjem od jedinki u društvo, ka preko potrebnoj sinergiji putem zajedničkog nastupa.

Osnivačice ŽADa se bave raznovrsnim arhitektonskim delatnostima – od aktivnih i kreativnih arhitektkinja u praksi sa mnogim priznatim delima do vlasnica projektnih biroa, od profesorki na fakultetima i naučnica do aktivnih učesnica i rukovodioca u lokalnoj samoupravi, aktivistkinja u nevladinom sektoru, kritičarki arhitekture, teoretičarki, ekspertkinja u enterijeru, urbanizmu, dizajnu sve do medija vezanih za arhitekturu. Radi se o svim starosnim strukturama ali su to mahom već prepoznate autorke koje su donele odluku da se bave aktivnostima društva prevashodno da bi svojim naslednicama utvrdile u budućnosti lakši razvojni put u okviru arhitektonske struke.

Stranica društva biće zajedničko mesto predstavljanja i oglašavanja kako profesionalniog rada i uspeha pojedinačnih članica (kroz kratku biografiju i informacije o profesionalnom radu), rada odnosno uspeha društva tako i rada ostalih žena profesionalaca u svetu arhitekture, urbanizma i dizajna, ali i drugih tema koje se bave prostorom i jednakošću svih korisnika ali i učesnika u stvaranju, oblikovanju prostora i svim ostalim temama koje su navedene u ciljevima društva.

Transparentnost i rotacija uloga je jedna od karakteristika koje se neguju u ŽADu; važna je ideja koja se sprovodi a ne osobe  koje bi se moglo identifikovati kao liderke. U tom smislu članice se rotiraju na pozicijama, i svaka će biti zadužena za pojedine oblasti u kojima može najefikasnije da pripomogne.

Na prvoj konstitutivnoj Sednici ŽADa, za Predsednicu ŽADa je izabrana dr arh. Eva Vaništa Lazarević, redovna profesorka Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i arhitektkinja u praksi, sa izvedenim delima, naučnica i osnivačica Naučne Konferencije Mesta i Tehnologije; a za Predsednicu Izvršnog odbora ŽADa – arh. Anja Milić, vlasnica najveće privatne proj. kompanije Arhipro i aktivna arhitektkinja sa brojnim izvedenim delima. Članice Upravnog Odbora su i dr arh. Žaklina Gligorijević, Savetnica i ranija Direktorka Urbanističkog Zavoda Beograda; rukovodilac desetina aktuelnih urbanističkih planova;  arh. Maja Lalić, predsednica udruženja Mikser i kreativna direktorka Mikser festivala, master arh. sa Kolumbije i inicijatorka svih naprednih ideja o regeneraciji prve kreativne četvrti Savamale te arh. Milena Zindović, autorka pionirske knjige “Žene u arhitekturi”, iz koje će se na stranicama ove web platforme pojavljivati elementi intervjua sa pojedinim koleginicama autorkama.

Ugledne osnivačice ŽADa su: dr arh. Milica Bajić Brković, redovna profesorka urbanizma i prostornog planiranja AF, dugodišnja Predsednica ISOCARPa, globalne asocijacije urbanista i planera; dr arh. Aleksandra Krstić Furundžić, redovna profesorka AF, naučnica i raniji Rukovodilac Departmana za konstrukcije te jedna od osnivačica Naučne konferencije “Mesta i Tehnologije”; arh. Ljiljana Bakić, ugledna autorka iza koje stoje mnoga velika arhitektonska dela; arh. Radmila Milosavljević, ugledna autorka i kritičarka arhitekture sa više desetina objavljenih knjiga o enterijeru; dr arh. Ljiljana Blagojević, vanredna profesorka AF u Beogradu, naučnica, gostujuća profesorka na Yale Univerzitetu sa nagrađenim publikacijama sa MIT fakulteta SAD; dr arh. Jelena Ivanović Šekularac, vanredna profesorka AF u Beogradu, naučnica, ekspertkinja u oblastima izvođenja; arh. Vesna Cagić Milošević, vanredna profesorka AF u Beogradu, aktivna u praksi, sa izvedenim arh. delima, Predsednica Društva arhitekata Beograda; dr arh. Jelena Ivanović Vojvodić, redovna profesorka i ranija Dekanka Megatrend fakulteta, ranija Predsednica Društva arhitekata Beograda, autorka više nagrađivanih dela; dr arh. Ružica Božović Stamenović, vanredna profesorka Arhitektonskog fakulteta u Singapuru, ugledna naučnica, aktivna u projektovanju, sa izvedenim arh. delima; arh. Zorica Savičić, jedna od najuticajnih arhitektkinja iz prakse, sa izvedenim delima, vanredna profesorka na Megatrendu, dobitnica mnogih arhitektonskih konkursa; arh. dr. Sonja Radović Jelovac, docentkinja AF u Podgorici, vlasnica i odg. projektantkinja biroa Syntesis, sa izvedenim i nagrađivanim arhitektonskim delima; arh. dr. Danica Stanković, vanredna profesorka na Građevinsko arhitektonskom fakultetu u Nišu, arh. Nataša Đurić, aktivistkinja i arhitektkinja aktivna u lokalnoj samoupravi; arh. Aleksandra Jovanović, aktivna u lokalnoj samoupravi i NVO „Društvo za ulepšavanje Vračara“; dr arh. Grozdana Šišović, doktorantkinja AF u Beogradu, ugledna arhitektkinja sa mnogim izvedenim i nagrađivanim delima; arh. Andrea Tamaš Dačić iz Novog Sada, članica upravnog odbora DaNS ; arh. Dubravka Đukanović arhitektkinja–konzervator, vanredni profesor na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu i direktorka novosadskog arhitektonskog biroa Studio D’Art; arh. Biljana Gligorić, aktivistkinja i osnivačica NVO “Expeditio” iz Kotora koja se bavi aktivno očuvanjem prirodne i građene sredine;  arh. Ivana Milenković, novinarka i voditeljka programa kulture i arhitekture na RTS1.

 

Save

Save